Version 1.0.0

Peter Kindström

Peter Kindström

Maintainer of MRC

SÄ Àr det Àntligen dags för version 1.0.0 av Model Rail Control. Lagom innan Äret Àr slut kÀnner jag att MRC Àr tillrÀckligt moget för att slÀppas i sin första skarpa version. MRC Àr nu sÄ pass utvecklat att det gÄr att anvÀnda för vÀxelstyrning.

Det finns dessutom en hel del dokumentation framtagen, sÄ den som vill börja anvÀnda MRC ska kunna hitta den information som behövs. Det finns allt frÄn grundlÀggande principer till beskrivning av programkod.

Vad jag vet hittills, sÄ Àr jag nog ensam om att anvÀnda MRC. Jag vet att det redan inspirerat andra och jag hoppas det kommer börja anvÀndas av fler nÀr det vÀl blivit mer utbyggt och dÀrmed mer anvÀndbart. Det finns en del saker jag sjÀlv gÀrna skulle vilja se utvecklas:

 • Styrning av signaler
 • BĂ€ttre möjlighet att trimma in vĂ€xelservots lĂ€gen
 • Möjlighet att ansluta bildskĂ€rm istĂ€llet för knappar/lysdioder
 • Separat styrbox till vĂ€xlar & signaler
 • Belysnings-enhet för t.ex. hus och gatlyktor, men Ă€ven för svetsljus, tv-flimmer, lysrörstĂ€ndning och liknande

Om och i sÄ fall nÀr dessa saker blir verklighet, ÄterstÄr att se. Det Àr ju snart ett nytt Är och nÀr Corona-restriktionerna vÀl slÀpper, kan mycket hÀnda...

Version 0.9.0

Peter Kindström

Peter Kindström

Maintainer of MRC

Nu har version 0.9.0 av MRC blivit fÀrdig, sÄ hÀr dan före dopparedan. Den innehÄller inga nyheter i programkoden utan Àr istÀllet en dokumentations-release inför version 1.0.0. I och med denna version ska all dokumentation vara klar.

 • Skapat en webbsida som beskriver hur man kan bidra till MRC
 • Dokumenterat alla funktioner i VĂ€xelstyrnings-programmet (2turnout)

Under arbetet har jag Àven hittat ett par bugga som skulle behöva rÀttas innan version 1.0.0. Jag ska nu Àven fundera pÄ om det finns fler saker jag vill ha in eller testa innan jag slÀpper den första skarpa versionen.

Version 0.8.0

Peter Kindström

Peter Kindström

Maintainer of MRC

SÄ Àr det dags för Ànnu ett litet steg pÄ vÀgen till första versionen av MRC. Nu har jag lagt upp version 0.8.0 och den innehÄller endast uppdateringa för 3D-utskrifter:

 • Ny styrpanel för Y-vĂ€xlar
 • Ny lĂ„da för styrning av trevĂ€gs- och korsningsvĂ€xlar
 • NamnĂ€ndring frĂ„n "multibox" till "mainbox"

NamnÀndringen Àr en "stÀndigt" pÄgÄende process dÀr jag försöker fÄ filnamnen att mer tydligt spegla vad det Àr för pryl som avses.

Version 0.7.0

Peter Kindström

Peter Kindström

Maintainer of MRC

SÄ Àntligen har jag gjort klart version 0.7.0 av MRC!

I den hÀr versionen har jag lagt till möjlighet att styra en vÀxel till frÄn samma kretskortsdator. Du kan alltsÄ ansluta totalt:

 • TvĂ„ styrpaneler
 • TvĂ„ vĂ€xlar med vardera en motvĂ€xel (du kan alltsĂ„ styra totalt fyra servon)
 • 5V frĂ„n en USB-adapter
 • eller 5V via tvĂ„ anslutningsstift

Dokumentationen har ocksÄ uppdaterats, men Ànnu sÄ lÀnge saknas 3D-filer till en lÄda för tvÄ vÀxlar. Vi fÄr se nÀr den dyker upp, nÀsta steg Àr nÀmligen att ta fram och göra klart lite 3D-filer...

Version 0.6.0

Peter Kindström

Peter Kindström

Maintainer of MRC

Nu Àr det dags för version 0.6.0 av MRC. Det Àr en verson som bara innehÄller lite förbÀttringar av dokumentationen. AlltsÄ inget stort, men ack sÄ viktigt om man vill skapa egna enheter. Detta har kompletterats sen version 0.5.0:

 • Skapat beskrivning av styrpanelhĂ„llare
 • Fler bilder till beskrivning av styrpanel för vĂ€xelstyrning
 • Illustrerat vad vĂ€xelstyrningen kan styra
 • BĂ€ttre/mer korrekta skĂ€rmdumpar pĂ„ sidan Enheters instĂ€llningar

NÀsta steg Àr nu att komplettera vÀxelstyrningen sÄ att den kan hantera tvÄ vÀxlar. Det Àr ett lite större arbete och kommer att ta lite lÀngre tid att fÄ till ordentligt. Ha tÄlamod.

Flytt till eget repository

Peter Kindström

Peter Kindström

Maintainer of MRC

Det sker en del arbete just nu, med mÄlet att ha en fullt fungerande vÀxelstyrning klar som en slags "verion 1.0.0" av MRC.

Första steget

I detta första steg (v0.5.0) har jag gjort en ordentlig genomgÄng av MQTT-kommunikationen sÄ att bÄde Konventionen, Àmnesstrukturen och funktionsexemplen stÀmmer överens. Funktionsexemplen har dessutom blivit mer logiska och konsekventa.

NÀr det gÀller dokumentationen har den tagit ett litet steg bakÄt, mest för att jag inte hunnit fÄ klart alla förÀndringar. Men det finns tillrÀckligt med dokumentation för den som vill prova att göra en vÀxelstyrning. NÀsta steg mot version 1.0.0 Àr just att fÄ till mer/bÀttre dokumentation.

Programvaran till vÀxelstyrningen Àr nu ocksÄ fullt fungerande, men Àn sÄ lÀnge kan den bara styra en vÀxel. Tanken Àr att möjligheten att styra en andra vÀxel ska komma i version 0.7.0.

Ny webbplats & -adress

Ett större steg har tagits i och med att jag skapat en "organisation" pÄ Github och registrerat en webbadress. I och med detta vill jag dels visa att MRC inte enbart ska vara mitt eget privata projekt och dels ge möjlighet till samarbete om fler Àr intresserade.

Jag kommer nu allt mer flytta över information och utveckling av MRC till denna nya webbplats/repository. Innan version 1.0.0 Àr det ocksÄ tÀnkt att lite mer information om hur man kan bidra ska ordnas. Jag Äterkommer!

Flera uppdateringar

Peter Kindström

Peter Kindström

Maintainer of MRC

Det gÄr sakta framÄt med MRC. Under sommaren har jag börjat standardisera en del MRC-funktioner sÄ att enheter frÄn olika personer ska kunna kommunicera med varandra. Ett viktigt steg för att t.ex kunna anvÀnda MRC pÄ modulbanor med moduler frÄn olika Àgare. Jag har nu tagit fram en första version av hur exempelvis vÀxlar, signaler och knappar ska hanteras.

Övriga uppdateringar Ă€r exempelvis

 • PĂ„börjat en sida om koden till mina MRC-program
 • RĂ€ttat lite olika texter & bilder
 • Försökt Ă€ndra sĂ„ att introduktionssidan blir enklare att förstĂ„
 • Ändrat ordningen pĂ„ Ă€mnena i vĂ€nstra spalten

Ny dokumentationsplats

Peter Kindström

Peter Kindström

Maintainer of MRC

VĂ€lkommen till denna nya webbplats!

Jag har nu Àntligen fÄtt kraften att samla all dokumentation om MRC pÄ ett stÀlle - och dessutom pÄ ett lite snyggare sÀtt. Jag tyckte inte Githubs inbyggda möjligheter var tillrÀckliga...

Det Ă€r egentligen inte mycket som Ă€ndrats, men en stor sak Ă€r Ă€ndĂ„ att jag nu gjort en bĂ€ttre beskrivning av hur man kan anvĂ€nda MRC. Du hittar den i dokumentationens avsnitt MRC Ämnesstruktur. DĂ€r kan du lĂ€sa mer om hur du kan anvĂ€nda MRC i dina egna applikationer.

För mig personligen Àr det ocksÄ lite enklare att hÄlla denna dokumentationsplats uppdaterad, Àn att jobba med en större webbplats. Om det betyder fler uppdateringar Àr osÀkert, men chansen ökar i alla fall.

VÀl mött!